Cat de important este iluminatul stradal?

Iluminatul stradal este asigurat pe marginea drumului sau in interiorul medianei acestuia sau suspendat peste un fir deasupra drumului pentru a asigura iluminarea.  Pentru a avea o miscare mai sigura, mai confortabila, mai convenabila, suficienta a vehiculelor si a pietonilor pe timp de noapte, este nevoie de iluminat stradal sau de iluminat pe autostrada de-a lungul drumului.

Iluminatul ar trebui sa fie bine gestionat, ar trebui sa permita operatiunile de trafic nocturn cu maximum de siguranta si confort. Ar trebui sa fie bine gestionat, astfel incat soferul sa vada mai clar si sa urmareasca toate detaliile importante in timpul deplasarii.

De ce este important iluminatul stradal? 

Iluminatul stradal are rolul de a ajuta utilizatorii drumului sa vizualizeze cu precizie si usurinta soseaua si imprejurimile rapid, in intuneric. Iluminatul stradal imbunatateste vizibilitatea pe timp de noapte si prin iluminarea artificiala scade stresul la conducere si asigura confortul. Pentru mai multe solutii in acest sens se pot achizitiona lampi stradale pedavo.ro.

Cu ajutorul iluminatului stradal, viteza din trafic poate fi imbunatatita si conditiile de circulatie pot fi imbunatatite.

Tipuri de lumini stradale

Iluminatul stradal este foarte necesar la intersectii, poduri, treceri la nivel cu calea ferata si locuri in care circulatia este interzisa. In acest sens, se folosesc mai multe tipuri de iluminat, dupa cum urmeaza:

Sistemele de iluminare laterala

Acest sistem este foarte ieftin si cel mai bun pentru trotuare mici pentru conditii de trafic foarte mici.

Sistem de lumina esalonat 

Acest sistem este cel mai bun pentru pavaj lat si trafic usor.

Sistem central de iluminat 

Acest sistem ofera o iluminare foarte suficienta la un cost scazut datorita economiilor facute prin absenta suporturilor pentru corpuri de iluminat si conductoare electrice. Ofera constant bine iluminat pe drum fara intrerupere, dar trotuarul si pista de biciclete sunt relativ intunecate.

Cum se alege iluminatul stradal?

Pentru a alege corect sursele de iluminat stradal se vor lua in calcul urmatoarele aspecte foarte importante:

  1. Dimensiunea, culoarea si luminozitatea obiectului

Vizibilitatea pe timp de noapte depinde intotdeauna de dimensiunea, culoarea si luminozitatea obiectului.

  1. Contrastul

Contrastul este necesar pentru a exista diferente de culoare intre obiect si fundalul acestuia, astfel incat un obiect sa poata fi vazut pe drum, prin urmare, performanta vizuala in timpul condusului pe timp de noapte depinde de contrast. Luminozitatea si consistenta pavajului si traversarea carosabilului sunt necesare pentru a creste vizibilitatea.

  1. Lumini care creaza oglindire inversa

Sunt lumini care genereaza o imagine ce poate fi vazuta stralucitoare pe un fundal intunecat. Aceasta metoda de principiu se aplica zonelor adiacente drumurilor si proiectiilor deasupra suprafetei pavajului pentru a avea o vizibilitate buna.

Alegerea luminilor in functie de stralucirea pe care o genereaza

Exista cateva tipuri de stralucire care provoaca efecte serioase asupra actiunii vizuale a soferului. Diferitele tipuri de stralucire sunt dupa cum urmeaza:

Stralucire fiziologica

Stralucirea fiziologica este, de asemenea, cunoscuta ca o stralucire care evolueaza din lumina parazita, care dauneaza eficientei vizuale. Acest tip de stralucire poate fi redus prin imbunatatirea inaltimii de montare, deplasarea corpului de iluminat de la linia vizuala si imbunatatirea luminozitatii fundalului.

Stralucire psihologica

Se mai numeste disconfort, iar stralucirea apare din cauza disconfortului ocular de la o sursa de lumina puternica. O astfel de luminozitate poate fi redusa prin imbunatatirea inaltimii si a luminozitatii de fundal, scazand luminozitatea luminii.

Articol de Agentia Spartan , servicii de promovare online.