Cea mai buna metoda de a inregistra ecomonii la facturile de energie electrica

Energia solara este una dintre multele surse de energie pe care le putem utiliza in ziua de azi in scopul producerii energiei electrice si nu numai dar este de asemenea si cea mai eficienta, usor de captat si de prelucrat, mai ales ca este prezenta pe toata suprafata globului, spre deosebire de alte tipuri de resurse.

La baza captarii si transformarii energiei solare in energie electrica sta panoul solar, un element compus din mai multe celule solare ce au in componenta lor materiale conductoare care transforma impulsurile luminoase in impulsuri electrice. Legate intre ele, acestea formeaza un panou solar care mai departe formeaza, prin legarea mai multor panouri, un sistem solar sau sistem fotovoltaic, asa cum este numit in termeni mai tehnici.

Exista mai multe tipuri de astfel de sisteme fotovoltaice, principalele fiind cele on-grid si cele off-grid, care la randul lor pot fi impartite in mai multe subcategorii. Ambele produc curent continuu ceea ce inseamna ca acesta nu pot fi utilizat direct ci mai intai transformat in curent alternativ, cel pe care il avem la priza. De asta se ocupa un investor, un echipament electric nelipsit din cadrul unui sistem fotovoltaic, atat on grid cat si off grid.

Oferind un fel de definitie, energia solara este o sursa de energie regenerabila, care se obtine din razele solare prin intermediul panourilor solare. Acestea sunt dispozitive care transforma radiatiile solare in energie electrica prin intermediul unui proces numit fotovoltaica.

Panourile solare sunt compuse din celule fotovoltaice, care sunt realizate din materiale semiconductoare precum siliciul. Atunci cand razele solare cade pe aceste celule, ele genereaza energie electrica prin transferul electronilor de la un nivel de energie la altul.

Cu alte cuvinte, energia solara poate fi utilizata pentru a alimenta diverse echipamente si dispozitive, cum ar fi iluminatul, incalzirea si racirea, electrovanele si chiar masinile electrice.

Unul dintre avantajele utilizarii energiei solare este faptul ca aceasta este o sursa de energie curata, fara emisii de dioxid de carbon sau alte gaze cu efect de sera care afecteaza mediul. De asemenea, energia solara poate fi folosita in orice locatie, indiferent daca este conectata la reteaua electrica sau nu.

In plus, utilizarea energiei solare poate avea un impact pozitiv asupra costurilor de energie, deoarece acestea pot fi reduse semnificativ prin utilizarea panourilor solare.

Cu toate acestea, exista si dezavantaje ale utilizarii energiei solare, cum ar fi costul initial mai mare pentru instalarea panourilor solare si nevoia de intretinere periodica. De asemenea, productia de energie poate fi limitata de conditiile meteorologice, cum ar fi norii sau zilele mai scurte de iarna. Energia solara ramane, indiferent de alte argumente, o sursa importanta de energie regenerabila care poate avea un impact pozitiv asupra mediului si asupra costurilor de energie pe termen lung.

Prima dintre cele doua categorii mai sus mentionate este cea de sisteme fotovoltaice on grid. Acestea sunt sisteme care sunt conectate la reteaua electrica nationala si care permit utilizarea energiei solare pentru a produce energie electrica. Aceste sisteme sunt compuse dintr-un set de panouri fotovoltaice care transforma radiatiile solare in energie electrica prin intermediul procesului de fotovoltaica.

Unul dintre avantajele sistemelor fotovoltaice on grid este faptul ca acestea permit utilizarea sursei regenerabile de energie solara fara a fi necesara o sursa de rezerva pentru perioadele in care nu exista suficienta lumina solara. De asemenea, aceste sisteme pot ajuta la reducerea costurilor de energie prin producerea propriei surse de energie electrica.

In plus, sistemele fotovoltaice on grid sunt usor de instalat si nu necesita intretinere suplimentara, deoarece panourile fotovoltaice au o durata de viata de pana la 25 de ani.

Cu toate acestea, exista si dezavantaje ale sistemelor fotovoltaice on grid, cum ar fi costul initial mai mare pentru instalarea panourilor fotovoltaice si nevoia de a obtine aprobarile si permisele necesare pentru conectarea la reteaua electrica.

Cea de-a doua categorie este cea a sistemelor off grid. Sistemele fotovoltaice off grid sunt sisteme de energie solara care nu sunt conectate la reteaua electrica nationala, ci sunt proiectate pentru a produce energie electrica pentru a alimenta diverse echipamente si dispozitive. Aceste sisteme sunt compuse dintr-un set de panouri fotovoltaice care transforma radiatiile solare in energie electrica prin intermediul procesului de fotovoltaica.

Unul dintre avantajele sistemelor fotovoltaice off grid este faptul ca acestea permit utilizarea sursei regenerabile de energie solara in locatii unde nu exista acces la reteaua electrica sau in zone unde costurile pentru conectarea la reteaua electrica sunt prea mari. De asemenea, aceste sisteme sunt ideale pentru a alimenta echipamente si dispozitive care necesita o sursa de energie independenta, cum ar fi casele mobile sau cabanele de vacanta.

In plus, sistemele fotovoltaice off grid sunt usor de instalat si nu necesita intretinere suplimentara, deoarece panourile fotovoltaice au o durata de viata de pana la 25 de ani.

Indiferent de ce tip de sistem alegem, ajungand sa producem suficient curent electric, investitia se va amortiza in timp iar noi vom putea deveni independenti din punct de vedere energetic. Avem la dispozitie atat programul Casa Verde, pentru persoane fizice, cat si programul Electric Up, pentru firme si companii, in special din domeniul HORECA. Astfel, prin programul Programul ElectricUp Finantare Panouri Fotovoltaice se pot obtine sume de pana la 100 000 Euro in scopul instalarii de sisteme fotovoltaice dar si statii de incarcare pentru masini electrice si hibrid.

Alegand un sistem de calitate precum si o firma profesionala care sa se ocupe de instalare, obtinem in timp independenta energetica mult dorita.