Construirea unui solar de legume nu trebuie să fie scumpă!

Te-ai mutat la curte și te gândești că vrei să folosești o parte din spațiul acesteia pentru a-ți amenaja un solar. Este o idee foarte bună, ești conștient de faptul că vei avea parte de multe părți bune în urma acesteia, dar totuși… eziți. De ce? Costurile ridicate sunt cele care parcă te opresc să îți vezi îndeplinit acest vis. Nu este cazul să gândești așa, pentru că, dacă citești rândurile de mai jos, te vei convinge că nu trebuie să îți dai peste cap bugetul atunci când iei în calcul construirea unui solar. Varianta cea mai ieftină, ușor de pus în practică și de cei mai lipsiți de experiență este utilizarea de policarbonat, iar pentru acoperiș să se folosească folie specială.

Materiale de care ai nevoie

Înainte de a începe propriu zis lucrările la solar, trebuie să îți calculezi bine toți pașii. Evident, ai nevoie de materiale, unele de bună calitate, dar care nici să nu coste chiar atât de mult. Ai decis că vrei să o iei treptat și să nu grăbești mult lucrurile? Perfect, înseamnă că prima pe listă este structura de rezistență a solarului. De cât de bine o construiești pe aceasta depinde totul, așa că acordă-i importanța cuvenită. Pentru construirea ei, ai nevoie mai întâi de acele arce din oțel. Acestea trebuie să fie foarte bine ancorate în pământ, pentru că scopul lor este de a menține foarte bine folia cu care acoperi solarul și care este, de fapt, cea care îți protejează plantele și legumele din interior. Pentru ca folia să fie bine întinsă, între arcade trebuie lucrată un fel de rețea din sârmă sau metalică. Nu-ți face griji, nu va trebui să începi acum să lucrezi la această rețea, pentru că o găsești de cumpărat de-a gata de la magazinele de bricolar sau de pe site-urile de specialitate de pe internet. Și chiar nu costă prea mult, pentru că nu am uitat deloc că scopul tău este să îți construiești un solar ieftin, rezistent și foarte eficient.

Structură ușoară și rezistentă

Pentru amenajarea cât mai corectă a unui solar de legume, structura de rezistență este foarte importantă, iar specialiștii în domeniu susțin că aceasta trebuie să îndeplinească în același timp trei condiții obligatorii: să fie ușoară, rezistentă și bine ancorată la nivelul solului, pentru că în caz contrar riști ca la prima rafală de vând mai puternic să rămâi fără tot.

Folia de protecție care acoperă solarul

Am trecut la cea de-a doua etapă, și anume folia cu care acoperi solarul, pentru ca plantele și legumele tale să fie bine protejate, și în același timp să aibă parte de cele mai bune condiții pentru dezvoltarea lor. O folie sera trebuie să fie una de o foarte bună calitate, să fie transparentă – pentru a lăsa razele soarelui să pătrundă în interior și să permit desfășurarea în condiții optime a procesului de fotosinteză, să nu se îngălbebească și să păstreze în interior cel mai bun mediu pentru plante. Și știi ce spuneam mai sus, despre faptul că vrem să construim un solar ieftin? Exact, prețul acesteia este unul accesibil, așa că nu va fi nevoie să îți dai peste cap bugetul pe o lună ca să cumperi folia de care ai atât de multă nevoie.

Cele mai bune folii pentru solar sunt fabricate din polietilenă și tratate în așa fel încât utilizarea acestora nu dăunează în niciun fel culturilor din interiorul solarului tău. Dimpotrivă, cu ajutorul ei acestea se mențin sănătoase și sunt încurajate să se coacă în mod natural, iar gustul lor este atât de bun!

Cum alegi folia pentru solar

Deși din rândurile de mai sus cam ți-ai dat seama ce înseamnă o folie bună, trebuie să detaliem puțin acest aspect. Astfel, indiferent dacă alegi să o comanzi de pe internet sau să mergi într-un magazin de specialitate, folia trebuie să fie una rezistentă la soare și obligatoriu tratată cu un aditiv de stabilizare UV. În plus, interesează-te să fie termică și să aibă capacitatea de a păstra în totalitate căldura acumulată pe perioada zilei. Evident, este nevoie ca folia să fie transparentă și să nu se îngălbenească în timp, pentru că în acest caz pătrunderea luminii în interior nu va mai fi la fel de eficientă. Toate aceste informații sunt trecute de regulă pe ambalajul produsului și se recomandă să le citești cu atenție înainte să cumperi prima folie care îți iese în cale și nu este prea scumpă.

Locul unde va fi amenajat solarul

Deși te gândești că poate locul unde va fi amenajat solarul tău nu are cum să influențeze prea mult prețul acestuia, să știi că de fapt contează. Atunci când îl amplasezi în cel mai bun loc, nu vei mai fi nevoit să faci tot felul de cheltuieli suplimentare cu scopul de a le oferi plantelor și legumelor condițiile optime de dezvoltare. Prin urmare, încă de la început, alege un loc unde să existe din plin lumină solară care, sperăm că nu ai uitat, trebuie să ajungă la plantele tale. Încearcă să nu amenajezi construcția ta într-un loc unde vântul bate din plin, chiar dacă ai o structură bună de rezistență și ai ținut cont și de celelalte detalii despre care ți-am amintit. Și, deși este de la sine înțeles, nu amplasa niciodată un solar la umbra copacilor, deoarece razele soarelui nu vor mai ajunge atât de ușor la plante. Nu uita de sol, care trebuie să fie plin de substanțele nutritive de care plantele au nevoie pentru a se dezvolta bine, să fie fertil și nisipos.