Cum folositi un tub de picurare pentru gradina?

Un sistem de „irigare prin picurare” va va mentine automat gradina bine udata. Nu numai ca este o modalitate eficienta de a uda plantele, dar va economiseste timp si va asigura o udare constanta atunci cand sunteti ocupat sau in afara orasului.

Irigarea prin picurare se refera la aplicarea lenta si uniforma a apei de joasa presiune pe sol si plante folosind tuburi de plastic plasate direct in zona radacinii plantelor. Acestea pot fi achizitionate de pe site-ul miculmester.ro unde clientii pot gasi produsul tub de picurare 20/100m !

Este o modalitate foarte eficienta de a folosi apa, deoarece apa ajunge direct la plante fara evaporare sau scurgere. In plus, apa este la nivelul radacinii, astfel incat nu va fi posibila udarea frunzelor de la aspersoare. Apa care se regaseste pe frunzele de legume cultivate provoaca boli si este, de asemenea, foarte risipitoare, deoarece apa se evapora rapid, fara a ajunge vreodata la radacini.

De asemenea, exista si factorul de confort! Cand sunteti in vacanta sau, pur si simplu, departe de gradina voastra, irigarea prin picurare poate fi configurata cu un temporizator pentru a furniza apa in mod constant.

Apa nu numai ca hidrateaza plantele (ca si oamenii), dar este si modul in care nutrientii sunt extrasi din sol prin radacini si tulpini in frunze si fructe. Deci, o irigare buna este o prioritate ridicata in gradini – la fel de importanta ca lumina puternica a soarelui pentru majoritatea culturilor!

Multi gradinari uda putin si des. Acest lucru este grozav pentru rasaduri mici, dar odata ce plantele devin mai mari, poate insemna ca numai partea superioara a solului este umezita. Pentru culturile care au radacini adanci, udarea mai abundenta, dar mai putin regulata poate ajuta la formarea rezervelor de umiditate mai adanci in sol, facandu-le mai rezistente la perioadele calde si uscate ale vremii.

Pentru a reduce evaporarea, adaugati un mulci uscat deasupra solului, cum ar fi un strat subtire de iarba uscata, frunze, fan, paie sau aschii de lemn. Apa se poate infiltra prin acest strat, dar nu se evapora rapid, iar solul de dedesubt este mentinut umed. Daca suferiti de daune cauzate de melci in gradina voastre, cel mai bine este sa aplicati mulci numai in timpul verii, deoarece in anotimpurile umede melcii se pot inmulti sub protectia mulcilor moi.

Pentru plantele mari, cum ar fi rosiile, ingroparea unei sticle de plastic cu cateva gauri mici perforate in partea de jos poate oferi un rezervor suplimentar de apa. Insurubati capacul deasupra si apa se va infiltra incet in solul din jur, oferind o sursa de apa consistenta. Combina acest lucru cu jgheaburi si butoaie de apa si poti ajunge la o solutie ecologica care stocheaza excesul de apa pe vreme umeda si pe care o puteti folosi eficient in perioadele uscate.

Cel mai bun mod de a iriga culturile este cu tubul prin picurare, in care automatizati udarea folosind un cronometru si livrati apa exact acolo unde este nevoie.

Majoritatea sistemelor de irigare prin picurare incep cu trei lucruri:

Un cronometru care controleaza cand ar trebui sa aiba loc udarea. De obicei, asta va dura 10 pana la 15 minute dimineata si/sau seara.

Un filtru pentru a se asigura ca nimic nu trece pentru a infunda orificiile de irigare prin picurare.

Un regulator de presiune care va impiedica presiunea apei sa depaseasca ceea ce pot suporta conductele de picurare – de obicei in jur de 30 PSI pentru o gradina mica.

Pentru a conduce apa acolo unde este nevoie, tubulatura de alimentare de jumatate de inch este ideala deoarece se fixeaza usor pe pereti, se leaga prin cablu de alte conducte sau se ingropa pentru a evita impiedicarea peste ea. Este important sa identificati orice coturi ascutite, deoarece acest lucru ar putea limita fluxul de apa daca tubul se indoieste. Pentru a preveni acest lucru, este obisnuit sa taiati tubul si sa introduceti un cot de 90 de grade la fiecare colt pe care trebuie sa il ocoliti. Jonctiunile in T pot fi utilizate pentru linia care iese din sursa principala si fiecare lungime trebuie sa fie terminata cu un capat.

Odata ce tubulatura de alimentare este introdusa, este timpul sa adaugati linia de picurare. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa faceti o gaura in tubul principal si sa introduceti un dispozitiv de transfer care alimenteaza tuburi mai subtiri de un sfert de inch pana acolo unde este nevoie de apa. Acesta este apoi conectat la o linie de picurare de un sfert de inch pentru a alimenta plantele.

Mai multe modele diferite sunt utilizate in mod obisnuit la asezarea tubulaturii. Pentru plantele in randuri, linia de picurare este rulata de-a lungul razorului, mentinuta la loc prin suporturi in forma de U la fiecare 3 picioare sau cam asa ceva. Pentru plantele grupate mai dens, ati putea alege sa serpuiti linia de picurare de-a lungul razorului.

Irigarea prin picurare furnizeaza apa lent imediat deasupra, pe sau sub suprafata solului. Acest lucru minimizeaza pierderile de apa din cauza scurgerii, vantului si evaporarii.

Sistemele de picurare pot fi gestionate cu un controler alimentat cu curent alternativ sau cu baterie. Irigarea automata a peisajului este un avantaj pentru multi oameni cu un stil de viata aglomerat.

Adaptabile si modificabile in timp, sistemele de picurare pot fi extinse cu usurinta pentru a iriga plante suplimentare daca este disponibila apa. Unele piese pot fi pur si simplu schimbate sau indepartate, iar liniile de emitere pot fi eliminate sau repozitionate. Cand plantele sunt indepartate sau mor, liniile de picurare ar trebui sa fie astupate.