Alegerea unui whisky bun poate fi o sarcina dificila – mai ales daca nu aveti prea multa experienta in a-l bea. Chiar si pronuntarea numelor unora dintre whisky-urile precum Whisky Apogee poate fi dificila pentru multi bautori ocazionali de whisky!
Veti gasi zeci de marci diferite de whisky din care sa alegeti la magazinele locale de bauturi alcoolice si multe altele daca mergeti la un bar specializat in whisky. Fiecare whisky va folosi o combinatie diferita de materii prime, tehnici de fermentatie, distilare si procese de invechire pentru a obtine o aroma unica.
Whisky este un termen generic folosit pentru a descrie bauturile spirtoase facute din piure de cereale. Acestea vor varia ca gust, aroma si culoare in functie de tipul de cereale utilizate si de modul in care au fost distilate.
Fiecare tip de whisky are un anumit set de reguli pentru modul in care ar trebui sa fie facut. De exemplu, Scotch Whisky trebuie facut in Scotia. In mod obisnuit, se va face folosind maltul abia cu alte boabe intr-un alambic de cupru, produsul finit fiind maturat timp de cel putin 3 ani. Whisky-ul de calitate va permite orzului sa inmugureasca inainte de a fi uscat cu fum de turba, dandu-i o aroma mai puternica.
Whisky-ul irlandez (retineti ortografia diferita a „whisky”) foloseste de obicei orz nemalt care nu este uscat cu fum de turba. Acest lucru ii confera o aroma neutra in comparatie cu Scotch Whisky, care este unul dintre motivele pentru care whisky-ul irlandez este adesea folosit ca mixer in cocktailuri. Whisky-ul irlandez este de obicei distilat de trei ori, in timp ce Scotch Whisky-ul este de obicei distilat de doua ori, ceea ce face ca whisky-ul irlandez sa fie mai fin de baut.
Whisky-ul (cu un „e”) este acum produs in multe tari din intreaga lume, Australia, Japonia si Statele Unite producand niste whisky-uri deosebit de bune. Puteti descoperi ca aveti o preferinta pentru un whisky dintr-o anumita parte a lumii. Acest lucru faciliteaza alegerea unui whisky bun, deoarece puteti continua sa cumparati de la distilerii care produc whisky in stilul respectiv.
Unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza gustul diferitelor whisky-uri este modul in care acestea sunt amestecate. Toate whisky-urile sunt fie single malt, fie amestecate.
Un whisky single malt este facut din apa si orz de malt intr-un alambic. Va proveni de la o singura distilerie, dar poate contine whisky din mai multe butoaie sau loturi. Scopul producatorilor de whisky single malt este de a crea o bautura cu arome foarte distincte care exemplifica stilul unei singure distilerii.
Un blended whisky contine doua sau mai multe whisky-uri single malt produse la diferite distilerii. Sunt amestecate pentru a crea un nou profil de aroma. Scopul producatorului este de a crea un whisky fin si versatil.
Unora le place aromele distinctive ale unui single malt, in timp ce altora le place un whisky amestecat mai subtil si mai fin. Dupa ce ati incercat cateva whisky-uri, s-ar putea sa va dezvoltati o preferinta. Acest lucru faciliteaza alegerea unui whisky bun, deoarece puteti continua sa beti whiskyuri single malt sau blended.
Whisky-ul se imbunatateste in general odata cu varsta, motiv pentru care majoritatea distileriilor isi vor pune whisky-ul intr-un butoi de lemn timp de cel putin 3 ani. In acest timp, whisky-ul se va infiltra in porii lemnului, absorbind o parte din aroma. Dupa ceva timp in butoi, alcoolul va incepe sa se evapore, ceea ce face ca whisky-ul sa aiba o aroma mai moale. Whisky-urile mai vechi tind sa fie mai placute si sa aiba un profil de aroma mai nuantat. Opteaza intotdeauna pentru whisky-ul mai vechi daca iti poti permite.
Tipul de lemn folosit pentru a face butoaiele in care whisky-ul imbatraneste va afecta dramatic aroma whisky-ului. Puteti folosi aceste cunostinte pentru a alege un whisky de care va veti bucura. De exemplu:
Stejar european
Whisky-ul va dezvolta de obicei note de sherry, fructe uscate (stafide, sultane), condimente (scortisoara, lemn, nucsoara, portocala).
Stejar american
Whisky-ul va dezvolta de obicei note de vanilie, miere, nuci (migdale, alune), caramel de unt si ghimbir.
Stejar japonez
Whisky-ul va dezvolta de obicei note de vanilie, miere, arome florale, fructe proaspete (mere si pere) si condimente (nucsoara si cuisoare)
Butoaiele de whisky sunt de obicei asezonate cu sherry sau bourbon pus in ele timp de cativa ani inainte de a fi folosite pentru whisky. Acest lucru va ajuta la conferirea mai multa aroma whisky-ului. Multi producatori isi vor arde butoaiele (le arde) pentru a schimba caracterul lemnului. Lemnul carbonizat ajuta la purificarea whisky-ului si ii confera o aroma mai inchisa sau afumata.
Culoarea inchisa a whisky-ului este un produs secundar al petrecerii mult timp in butoaie de lemn. Din pacate, unii producatori vor adauga coloranti produselor lor pentru a se asigura ca au o culoare uniforma. Acest lucru poate afecta aroma whisky-ului. Verificati eticheta pentru a vedea daca au fost adaugate ingrediente artificiale.
Exista multe site-uri web excelente de recenzii de whisky online care faciliteaza alegerea unui whisky bun, preferatul nostru personal este 24drinks.ro, deoarece analizeaza lucrurile intr-un mod usor de inteles. Acestea prezinta adesea recenzii aprofundate de whisky efectuate de degustatori profesionisti si adesea prezinta comunitati pentru a discuta despre anumite tipuri de whisky. Va puteti alatura uneia dintre aceste comunitati pentru a solicita sugestii de whisky in functie de gustul vostru si de celelalte whisky-uri de care va bucurati deja. Aceste site-uri web simplifica alegerea unui whisky.