Deținerea unei mașini te poate pune rapid în datorii?

Nu este niciun secret că deținerea și întreținerea unui automobil reprezintă o mare responsabilitate, mai ales din punct de vedere financiar. Trebuie să iei în considerare costurile pentru combustibil, asigurare auto și taxe de întreținere.

Multe persoane au absolut nevoie de o mașină pentru locul de muncă sau pentru diverse alte motive când transportul în comun nu este o opțiune pentru ei. Cu toate acestea, mulți oameni nu realizează în ce se implică cu exactitate.

Multe persoane nu își pot permite să își cumpere propriul automobil sau cel puțin nu realizează acest lucru. Acestea pot suporta costurile inițiale ale vehiculului, dar apoi se trezesc cu o dezamăgire atunci când apare o reparație neprevăzută.

80% dintre proprietarii de mașini se confruntă cu reparații care costă peste 2000 de lei. Între timp, 40% dintre adulții din Romania nu dispun de fondurile necesare pentru o urgență de peste 1000 de lei, ceea ce înseamnă că orice cost neprevăzut peste 1000 de lei trebuie plătit cu cardul de credit.In momentul in care te hotarasti sa iti cumperi o masina poti fi intr-o mare dilema. Sa iti iei una second hand sau una nou? Raspunsul este cat mai simplu, daca iti permiti , da, ia-ti una noua. In urma cu 7 ani mi-am cumparat o masina second hand de pe acest site de anunţuri gratuite si pot sa zic ca am fost chiar norocos, nu am avut probleme serioase cu ea.

Este vorba despre un număr destul de mare de persoane, ceea ce poate fi interpretat ca oameni care nu realizează amploarea costurilor implicate în deținerea unui automobil. Sau, cu alte cuvinte, un procent mare din americani subestimează costurile.

Acum, revenind la cei 40% dintre adulții din Statele Unite care trebuie să își încarce costurile neprevăzute pe un card de credit… De ce este asta un lucru atât de rău? Sincer, nu este chiar atât de rău… dacă posesorul cardului de credit poate plăti factura la sfârșitul lunii.

Cu toate acestea, mulți oameni se confruntă cu problema de a nu-și putea permite plata facturii. Aceasta înseamnă că trebuie să plătești dobândă atâta timp cât nu poți să o achiti integral. Ca urmare, vei plăti mult mai mult pentru reparație decât ar fi fost necesar, riști să intri în datorii de card de credit și riști să îți afectezi scorul de credit.

Cum poți evita această efect de bulgăre de zăpadă? Cheia este să-ți creezi un cont de economii de urgență, pe care experții recomandă să îl dezvolți până la o valoare echivalentă cu 3-6 luni de cheltuieli de trai. S-ar putea să sune mult, dar se va aduna cu adevărat dacă depui între 100 și 300 de lei pe lună în acest cont. În plus, unele vehicule pot necesita reparații mai devreme decât altele, așa că vei dori să ai fonduri suplimentare înainte de a le epuiza.

Experții financiari recomandă, de asemenea, să-ți analizezi bugetul și să găsești mici metode de economisire pentru a face posibilă această sumă de economii. Poate fi necesar să renunți la unele luxuri sau chiar să iei un loc de muncă secundar pentru a avea disponibili banii care nu sunt deja alocati în altă parte în bugetul tău. Economisește cât mai mult posibil, chiar și din cadouri.

Deținerea unui automobil poate oferi o serie de avantaje, precum mobilitatea și independența personală. Cu toate acestea, mulți oameni nu iau în considerare pe deplin costurile implicate în achiziționarea și întreținerea unui vehicul. Din nefericire, acest lucru poate duce la acumularea rapidă a datoriilor și poate afecta grav situația financiară a unei persoane. În acest articol, vom explora cum deținerea unei mașini poate să ducă la datorii și vom oferi sfaturi despre cum să gestionați mai bine această situație.

  1. Costurile inițiale: Achiziționarea unui automobil implică costuri inițiale semnificative, cum ar fi prețul de achiziție, impozitele și taxele de înmatriculare. Mulți oameni își fac planuri de plată pe termen lung, cum ar fi un împrumut auto, fără a lua în considerare toate aceste costuri. Ca rezultat, se pot confrunta cu dificultăți financiare și pot acumula datorii pentru a acoperi aceste cheltuieli inițiale.
  2. Ratele lunare ale împrumutului: Majoritatea oamenilor nu își pot permite să cumpere un automobil în numerar și aleg să contracteze un împrumut auto. Plățile lunare asociate cu un astfel de împrumut pot fi o povară financiară pentru mulți, mai ales dacă sunt combinate cu alte cheltuieli, cum ar fi chiria sau costurile de întreținere a gospodăriei. În cazul în care veniturile nu sunt suficiente pentru a acoperi toate aceste plăți, există riscul de a acumula datorii și de a fi incapabil de a face față obligațiilor financiare.
  3. Costurile de întreținere și reparații: Deținerea unui automobil implică și costuri continue de întreținere și reparații. Schimbul de ulei, reviziile periodice și înlocuirea pieselor uzate sunt doar câteva exemple de cheltuieli frecvente. În plus, în cazul unor reparații majore sau neașteptate, costurile pot crește considerabil. Dacă nu există un fond de economii dedicat pentru astfel de situații, mulți oameni se pot vedea nevoiți să împrumute bani sau să plătească cu cardul de credit, ceea ce duce la creșterea datoriilor.
  4. Costurile carburantului și asigurarea auto: Alte cheltuieli legate de deținerea unui automobil includ costurile de carburant și asigurarea auto. Prețurile combustibilului pot fluctua, iar consumul de combustibil al vehiculului poate varia în funcție de model și de stilul de condus. În plus, asigurarea auto poate reprezenta o sumă semnificativă în fiecare an. Dacă aceste costuri nu sunt luate în considerare în bugetul personal, pot apărea probleme financiare și datorii.

Cum să eviți acumularea rapidă a datoriilor legate de deținerea unei mașini:

  • Realizează o evaluare atentă a bugetului tău și analizează dacă îți permiți cu adevărat să deții și să întreții un automobil.
  • Efectuează o cercetare amănunțită înainte de a achiziționa un automobil și ia în considerare toate costurile implicate, nu doar prețul de achiziție.
  • Creează un fond de economii de urgență pentru a acoperi cheltuielile neașteptate, inclusiv reparații și întreținere auto.
  • Explorează opțiuni alternative, cum ar fi închirierea unui vehicul sau utilizarea serviciilor de car-sharing, în cazul în care nu este absolut necesară deținerea unui automobil personal.
  • Compară și negociază prețurile asigurărilor auto pentru a obține cea mai bună ofertă posibilă.
  • Înțelege și planifică costurile de carburant, luând în considerare distanța parcursă și consumul vehiculului.

Deținerea unei mașini poate oferi beneficii semnificative, dar este important să ai în vedere toate costurile implicate și să îți gestionezi finanțele în mod responsabil. Prin planificare atentă, economisire și evaluarea constantă a bugetului, poți evita acumularea rapidă a datoriilor și să beneficiezi de avantajele oferite de un automobil fără a pune în pericol situația financiară.

 

Deci, nu lăsa vehiculul personal să te ducă în datorii. Aceasta poate fi prevenită dacă ești proactiv și iei măsuri corecte pentru a economisi bani pe care să îi poți folosi atunci când ai nevoie cu adevărat. Amintește-ți să fii conștient de cât costă în mod obișnuit o reparație auto și cu siguranță vei fi pregătit să faci față celor mai multe costuri legate de vehicul care îți apar în cale.