Un circuit electric este compus din componente electrice care formeaza o cale conducatoare continua conectata la bornele unei surse de alimentare. In circuitele simple, sursa de alimentare este de obicei o celula uscata sau o serie de celule uscate numite in mod obisnuit baterie. Este conectata la o sarcina sau un dispozitiv, care poate fi un bec, un rezistor, un incalzitor etc. Un circuit complet sau inchis se formeaza atunci cand curentul curge continuu in circuit. Cu toate acestea, orice intrerupere a circuitului care opreste fluxul de curent creeaza un circuit deschis.
Ce sunt circuitele electrice
Circuitele electrice sunt o parte integranta a vietii de zi cu zi. Dispozitivele simple alimentate cu baterii contin circuite electrice care le fac sa functioneze. Ventilatoarele electrice, becurile, televizoarele si radiourile functioneaza bine atunci cand sunt conectate la o priza datorita unui circuit electric complet. Circuitele electrice sunt, de asemenea, o componenta esentiala a oricaror industrii si afaceri la scara larga. Ele ajuta la asigurarea unui mod de viata mai usor si mai confortabil, iar multe activitati nu ar fi posibile fara circuite electrice. De obicei, pentru conexiuni se poate folosi inclusiv banda izolatoare pe suprafete mici si pe fire care nu produc temperaturi inalte.
Tipuri de circuite
Exista diferite tipuri de circuite electrice; fiecare are avantajele sale si poate fi folosit intr-un anumit scop. O distinctie vine din directia fluxului de curent, ca si in cazul circuitelor AC si DC.
Circuite DC
Circuitul de curent continuu sau DC este caracterizat de fluxul de curent intr-o singura directie. Se gaseste in mod obisnuit in aplicatiile de joasa tensiune si este de obicei alimentat de o baterie. Un circuit simplu care contine un bec, un intrerupator si o baterie este un exemplu de circuit DC. Dupa cum se arata in directia sagetilor din diagrama de mai jos, curentul curge intr-o singura directie.
Circuitele DC sunt, de asemenea, clasificate in doua tipuri, in functie de modul in care sunt conectate componentele. Aceste doua tipuri sunt circuite paralele si in serie.
Circuit paralel
Un circuit paralel are doua sau mai multe cai separate pentru ca curentul sa circule. Conexiunile electrice gasite acasa si majoritatea unitatilor comerciale sunt in paralel. In acest tip de conexiune, restul circuitului inca functioneaza chiar daca un dispozitiv este deconectat.
O conexiune paralela este caracterizata de doua sau mai multe ramuri separate pentru ca curentul sa circule.
Cand diferite sarcini, cum ar fi becurile sau rezistentele, sunt conectate in paralel, tensiunea la fiecare sarcina este aceeasi. Deoarece este compus din mai multe cai, curentul total din circuit este suma curentilor individuali care trec prin fiecare sarcina.
Un circuit in serie este caracterizat de o singura cale pentru curgerea curentului. In acest tip de conexiune, componentele electrice sunt conectate cap la cap, asa cum se arata in diagrama. Deoarece exista o singura cale, curentul care circula intr-o sarcina (de exemplu, bec sau rezistor) este aceeasi cantitate de curent care trece prin celelalte sarcini. Tensiunea totala din circuit este suma tensiunilor individuale din fiecare sarcina.

Scriu despre ce iubesc: moda, cosmetice si tot ce tine de intretinerea corpului.