Hernia de disc lombara: ce este, cauze, simptome, tratament si preventie

Hernia de disc lombara este o afectiune comuna in care o parte a nucleului pulpos (materia moale din interiorul discului vertebral) iese prin fisura in stratul exterior al discului si apasa nervii spinali sau radacinile nervoase. Aceasta poate cauza durere lombara si/sau durere, furnicaturi sau amorteala in membrele inferioare.

Discurile vertebrale functioneaza ca amortizoare intre vertebrele coloanei vertebrale. Cu timpul, uzura si degradarea discurilor poate duce la fisuri sau ruperi in stratul exterior dur al discului si permite materialului din interior sa iasa prin acestea. Hernia de disc lombara este o afectiune dureroasa si invalidanta care poate fi tratata prin terapie fizica, medicatie si, in cazurile severe, chirurgie. Prevenirea poate fi realizata prin adoptarea unui stil de viata activ si prin mentinerea unei posturi dar, sa vedem mai pe larg, aspecte care duc la formarea acestei si pana la modul in care putem preveni o asemenea afectiune.

Cauzele herniei de disc lombare sunt complexe si pot include factori de stil de viata, genetica si uzura naturala a coloanei vertebrale. Asadar, specialistii asociaza aparitia herniei lombare cu:

Inaintarea in varsta – Discurile intervertebrale pierd din flexibilitate si elasticitate odata cu inaintarea in varsta, crescand riscul de herniere a discului.

Suprasolicitarea coloanei vertebrale – O activitate fizica intensa sau o greutate corporala crescuta poate duce la solicitarea excesiva a discurilor vertebrale, crescand riscul de herniere a acestora.

Leziuni ale coloanei vertebrale – Leziunile coloanei vertebrale, cum ar fi fracturile sau luxatiile, pot cauza fisurarea discurilor intervertebrale si riscul de herniere a acestora.

Afectiuni ale coloanei vertebrale precum spondiloza – Spondiloza, o afectiune in care articulatiile vertebrale se deterioreaza, poate duce la fisurarea discurilor intervertebrale si riscul ca acestea sa iasa din locul lor.

Alte afectiuni precum obezitatea, fumatul si afectiunile cronice ale coloanei vertebrale, cum ar fi sciatica, pot cresc riscul de aparitie a herniei.

Este important de mentionat ca multi oameni pot avea hernii de disc fara a prezenta simptome, iar diagnosticarea precoce si tratamentul adecvat pot preveni progresarea afectiunii si complicatiile asociate.

Hernia de disc lombara poate sa nu aiba, in unele, cazuri simptome de la aparitia ei. De fapt, acestea variaza in functie de gravitatea si localizarea afectiunii, dar pot include:

Durere lombara sau durere radiculara – Durerea poate fi localizata in zona lombara sau poate radia in jos spre fesa sau picior.

Furnicaturi sau amorteala – Senzatie de furnicaturi sau amorteala poate fi resimtita in zona afectata, cum ar fi piciorul sau coapsa.

Slabiciune musculara – Slabiciunea musculara poate fi resimtita in picior sau coapsa si poate afecta capacitatea de mers si coordonarea.

Tulburari de sensibilitate – Tulburari de sensibilitate, cum ar fi furnicaturi sau amorteala, pot fi resimtite in zona afectata.

Dificultate la mers sau mentinerea echilibrului – Dificultatile la mers sau mentinerea echilibrului pot fi cauzate de slabiciunea musculara sau tulburarile de sensibilitate.

In cazul in care se resimt simptome persistente sau severe, hernia de disc poate avea complicatii serioase daca nu este tratata adecvat. Tratamentul poate include terapie fizica, medicatie sau, in cazuri severe, chirurgie. De fapt, acesta poate varia in functie de gravitatea si simptomele afectiunii. In cazul herniilor de disc lombare usoare, tratamentul poate fi realizat prin metode nechirurgicale, cum ar fi:

Terapie fizica – Terapia fizica poate ajuta la ameliorarea durerii si a slabiciunii musculare prin exercitii de intindere si fortificare a musculaturii spatelui si a membrelor inferioare.

Medicatie – Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) si medicamentele pentru durere pot fi prescrise pentru a ameliora durerea asociata cu hernia de disc.

Terapie fiziologica – Terapia fiziologica, cum ar fi masajul terapeutic, terapia prin acupunctura sau tehnicile chiropractice, poate fi utila in ameliorarea durerii si a disconfortului asociat cu hernia de disc.

Modificari ale stilului de viata – Modificari ale stilului de viata, cum ar fi evitarea pozitiilor care agraveaza simptomele sau pierderea in greutate, pot ajuta la ameliorarea simptomelor herniei de disc.

Complicatiile herniei de disc pot fi serioase si pot afecta calitatea vietii si capacitatea de a efectua activitati cotidiene. Unele dintre complicatiile herniei de disc pot include:

Durere cronica – Daca nu este tratata, hernia de disc poate evolua spre durere cronica, care poate afecta calitatea vietii si capacitatea de a efectua activitati cotidiene.

Afectare nervoasa permanenta – Hernia de disc poate afecta nervii spinali, cauzand probleme de sensibilitate sau slabiciune musculara permanenta.

Incapacitate de a efectua activitati cotidiene – Complicatiile herniei de disc pot afecta capacitatea de a efectua activitati cotidiene, cum ar fi mersul, ridicarea sau statul in picioare.

Degradarea discului – In cazul in care hernia de disc nu este tratata, poate aparea degradarea discului, cauzand durere cronica si probleme de sensibilitate sau slabiciune musculara.

Interventie chirurgicala – In cazurile severe sau persistente, interventia chirurgicala poate fi necesara pentru a rezolva hernia de disc si a preveni complicatiile asociate.

Cu toate acestea, tratamentul nechirurgical poate fi eficient in majoritatea cazurilor si poate ajuta la prevenirea necesitatii unei interventii chirurgicale. Este important sa se consulte un medic pentru a determina cel mai potrivit plan de tratament. Preventia herniei de disc lombare poate fi realizata prin adoptarea unui stil de viata sanatos si prin evitarea factorilor de risc asociati. Unele dintre masurile de preventie incluse sunt:

Exercitii fizice regulate – Exercitiile fizice regulate, cum ar fi stretching-ul si fortificarea musculaturii spatelui si a membrelor inferioare, pot ajuta la prevenirea herniei de disc lombare.

Mentinerea unei greutati corporale sanatoase – Supraponderabilitatea sau obezitatea pot creste riscul de aparitie a herniei de disc lombare, prin cresterea presiunii asupra coloanei vertebrale.

Evitarea pozitiilor cu risc – Pozitiile care pun presiune asupra coloanei vertebrale, cum ar fi ridicarea obiectelor grele sau statul prelungit in picioare, trebuie evitate sau limitate.

Corectarea pozitiei incorecte – Corectarea pozitiei incorecte la birou sau in timpul somnului poate ajuta la prevenirea herniei de disc lombare.

Evitarea fumatului – Fumatul poate contribui la aparitia herniei de disc, prin reducerea fluxului de sange la nivelul coloanei vertebrale.

Este important sa se adopte un stil de viata sanatos si sa se evite factorii de risc asociati, pentru a reduce riscul de aparitie a herniei de disc lombare si pentru a mentine o coloana vertebrala sanatoasa. Consultarea unui medic poate fi utila in evaluarea riscului individual si in stabilirea unui plan de preventie adecvat.