Întrebări și răspunsuri legate de acupunctură

Acupunctura este una dintre cele mai vechi metode de tratament care este folosită cu același succes și în zilele noastre. Cu toate că și la noi în țară nu sunt puținele cabinetele medicale unde poți beneficia de această terapie, sunt încă multe necunoscute legate de ea. De aceea, pentru a fi mai bine pus la punct cu anumite detalii, avem pentru tine câteva răspunsuri la cele mai cunoscute întrebări despre acupunctură.

 

Este nevoie să îmi fac analizele medicale înainte de a începe procedurile?

 

Înainte de a răspunde la această întrebare, trebuie să știi că nu este deloc ceva nou. Există un istoric acupunctura Bucuresti care se întinde pe câteva zeci de ani. Altfel spus, sigur vei reuși să găsești acel cabinet medical profesionist unde să ai parte de ședințele de acupunctură care îți pot trata sau ameliora problemele medicale. Acum, să revenim! Acupunctura este o metodă de tratament și, la fel ca în cazul altor metode similare, este nevoie să îți faci un set de analize complet înainte de a începe ședințele. De asemenea, acupunctorul sau medicul specialist trebuie să îți cunoască foarte bine istoricul medical, dacă suferi sau nu de alergii și multe altele. Aceste informații le va afla înainte de a programa ședințele de acupunctură, pentru a vedea cum trebuie să procedeze în cazul tău sau dacă nu cumva te numeri printre persoanele care au interzis la această metodă de tratament.

 

Simți durere în timpul unei ședințe de acupunctură?

 

Acupunctura convențională este o metodă de tratament în care se folosesc acele, așa că este normal să te întrebi dacă vei simți sau nu durere pe perioada ședințelor. Cele mai multe persoane care au încercat acupunctura susțin că nu au simțit nimic, dar există și un grup mai restrâns care au avut parte de un ușor disconfort. Nu este vorba despre o durere, ci o presiune ușoară și o senzația de căldură. Comunică toate aceste senzații cu acupunctorul, pentru ca el să știe cum să procedeze în continuare.

 

Trebuie să îmi dau jos hainele?

 

Dacă ne uităm pe internet și căutăm imagini legate de acupunctură, vedem că mulți dintre subiecți par… dezbrăcați. Trebuie să reții că nu este obligatoriu ca acest lucru să se întâmple și în cazul tău, pentru că totul depinde de zona vizată pentru a fi inserate acele. În unele cazuri acestea sunt inserate doar la nivelul membrelor sau a urechii, așa că nu este nevoie să te dezbraci. Dacă însă este nevoie să tratezi dureri puternice de spate, situația se schimbă totuși.

 

Acele sunt mari și groase?

 

Am tot amintit despre ace, dar nu am detaliat nimic despre felul cum arată acestea. Evident, nu seamănă prea mult cu ceea ce avea tu în minte ca fiind un ac. Sunt puțin mai lungi decât în mod normal și doar puțin mai groase decât un fir de păr. Acestea pot fi introduse mai mult sau mai puțin în piele, de unde și lungimea ceva mai mare.

 

Ședințele de acupunctură se fac pe stomacul gol?

 

Specialiștii recomandă ca înainte de ședințele de acupunctură, dar și după, să fie servite mese lejere. În cazul în care ești cu stomacul gol, ai și un nivel mai scăzut al glicemiei, ceea ce poate crește sensibilitatea organismului la această metodă de tratament.

 

Ce afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul acupuncturii?

 

Există numeroase afecțiuni care pot fi tratate sau măcar ameliorate cu ajutorul ședințelor de acupunctură. În funcție de gravitate se stabilește și numărul de ședințe, care poate ajunge chiar și la 10. Specialistul este cel care determină numărul acestora. Pentru a răspunde însă la întrebare, îți spunem că mai bine de 100 de boli sunt tratate cu succes, inclusiv cele care țin de un sistem imunitar mai slab, dar și cele care se manifestă prin dureri foarte puternice.

 

Ce înseamnă exact un acupunctor

 

Un specialist în acupunctură trebuie să fie medic, pentru că este nevoie de vaste cunoștințe medicale pentru ca tratamentul să aibă efect. De asemenea, este nevoie de cursuri de specialitate, așa că nu apela chiar la oricine. Optează întotdeauna pentru adevărați specialiști în domeniu și care îți pot demonstra faptul că au nu doar experiențe necesară, ci și studiile pentru a putea profesa în acest domeniu delicat.

 

Efectele se simt de la prima ședință?

 

Nu există un răspuns clar la această întrebare, pentru că depinde de fiecare persoană în parte și de afecțiunea de care suferă. De regulă, dacă să zicem că ai apelat la acupunctură pentru a ameliora durerile de spate, cele menstruale sau de cap, este posibil ca de la prima ședință să observi o ameliorare a situației. În orice caz, o îmbunătățire a stării de sănătate se remarcă, iar în cazul afecțiunilor grave vei observa schimbările cel mai bine după maxim 6 săptămâni de tratament.

 

Acupunctura se face doar cu ace?

 

În mintea noastră, atunci când spunem acupunctură, în minte ne vin acele ace. Cu toate acestea, trebuie să știi că nu există doar această tehnică, și mai există și altele pe care le poți încerca. Multe persoane se rezumă doar la acupunctura convențională, dar mai există și opțiunea de a folosi laserul, curentul electric sau moxibustie. Discută toate acestea împreună cu medicul acupunctor pentru a vedea care pot fi aplicate cu real succes și în cazul tău. Sunt multe persoane cărora le este frică de ace, dar asta nu înseamnă că nu se pot bucura de efectele benefice pe care acupunctura le aduce în viața lor.