Mentenanta curelelor de transmisie

O curea de transmisie va fi responsabila pentru a cupla alternatorul, servodirectia, aerul conditionat si alte componente importante pe arborele cotit. Arborele cotit este cel care face parte din motor si care asigura energie pentru alternator. La unele autoturisme, arborele cotit poate sa ofere energie si pomei de apa. Exista mai multe tipuri de curele de transmisie si fiecare dintre ele necesita o intretinere adecvata.

De-a lungul timpului, o curea de transmisie poate suferi diverse efecte ale uzurii, generate in principal de caldura motorului – de intinderi si de crapaturi, ajungand in final sa se rupa si ingreunand directia. In cazul vehiculelor, arborele cotit controleaza pompa de apa, ruperea curelei fiind cea care poate cauza supraincalzirea motoroului, ceea ce va duce la probleme serioase pentru masina.

Cu o intretinere corecta, masina poate fi protejata mai usor de daune serioase si va economis in acelasi timp banii pentru reparatii.

Intretinerea standard a curelei de transmisie

Pentru a creste durata de viata a curelelor de transmisie, sunt mai multe sfaturi pentru intretinerea de baza a acesteia. Mai multe tipuri de curele de transmisie puteti gasi pe situl celor de la Lecoimpex si sunt de la furnizori importanti din acest domeniu.

Pentru inceput va trebui sa stiti unde se afla cureaua. Primul pas este sa o identificati. Amplasarea exacta a curelei de transmisie variaza de la o masina la alta. La cele mai multe masini, cureaua va fi amplasata in zona din fata a motorului. In momentul in care verifici cureaua, asigura-te de fiecare data ca masina este racita si oprita.

Cureaua de transmisie trebuie sa fie verificata la fiecare schimb al uleiului. In mod normal, un mecanic va verifica si cureaua de transmisie la schimbul de ulei pentru a se asigura ca aceasta nu are daune majore. Cu toate astea, va fi destul de simplu sa o verificati singur.

Asigurati-va ca este aliniata corect pe fulie. In cazul in care cureaua aluneca de pe fulie, inseamna ca masina nu va functiona corect sau una dintre componentele importante nu mai functioneaza bine.

Verifica intinzatorul curelei. Acest dispozitiv de tensionare este cel care va regla cantitatea de tensiune de pe curea, cu scopul de a se asigura ca aceasta va ramane pe fulie. In cazul in care tensiunea este slabita, cureaua are tot potentialul de a aluneca de pe fulie, generand pierderi majore de curent la componentele care sunt alimentate de curea.

O curea are de obicei o durata de viata variabila si nu trebuie inlocuite des, decat in cazul in care sufera daune sau au semne de uzura.

Este important sa recunosti semnele date de o curea uzata pentru a nu risca sa se rupa. In cazul in care observi ca masina scoate un scartait din zona motorului, martorul de la baterie este aprins pe bord, apar adancituri sau fisuri pe curea, apar puncte slabe pe curea, se dezlipeste cauciucul de curea sau apar vaporri care ies de sub capota si motorul se incalzeste excesiv, este momentul sa schimbi cureaua de la masina. Repararea nu este posibila si va trebui sa inlocuiesti complet componenta.