Tipuri de nisip folosite in constructii

Nisipul si balastul sun doua materiale importante utilizate in constructii. Cimentul este si el tot un material foarte des folosit, fiind pe locul urmator dupa cele mentionate anterior. In anii dinainte de cirza financiara, firmele care erau specializate in vanzare de nisip si balast au avut o serie de castiguri substantiale datorita faptului ca se construia orice, atat de catre marii investori cat si in regim propriu. Pentru a atrage in prezent alti clienti, acum cand numarul de constructii noi au scazut, firmele care vand tipuri de nisip folosite in constructii asigura si transportul acestora pana la destinatie.

Nisipul si balastul sunt folosite la construirea fundatiilor, constructia stalpilor de sustinere a cladirilor, sape, tencuire si alte astfel de operatiuni.

Ce fel de balast este utilizat in constructii?

Balastul este folosit pentru a pava drumurile sau ca suport pentru structuri cum ar fi caile ferate. Tipurile de balast care sunt disponibile sunt diverse si se clasifica in functie de locul din care provine roca prelucrata. La fel ca nisipul, balastul poate fi mai mult sau mai putin fin. Incepand de la 1-2 mm si ajungand pana la bucati mai mari de piatra zdrobita care pot atinge cativa centimetri, se va obtine o oferta completa de nisip si refuz de ciur pentru constructii.

Pe un santier, camioanele care asigura transportul nisipului sunt nelipsite, insa ele nu transporta de fiecare data acelasi tip de nisip. In functie de scopul utilizarii se recomanda nisip de diverse grade de calitate si de aceea cand se discuta cu firmele cade vand nisip este important ca vanzatorul si cumparatorul sa stie ce tip de nisip este necesar pentru proiectul sau. Nisipul poate sa aiba marimea particulelor cuprinsa intre 0.075 si poate ajunge pana la 4.75 mm fiind clasificat in functie de proprietati.

In functie de aceste distinctii diferite, tipurile de nisip sunt folosite astfel:

Pentru tencuiala se va folosi nisip cu dimensiunea de peste 1.5 mm. Pentru caramizi se va folosi nisip intre 1.2 si 1.5 mm iar pentru ciment se va folosi nisip aspru cuprins intre 2.5 si 3.5 mm. Nisipul de cea mai proasta calitte sau cel grosier, denumit si prundis are in general o culoare rosiatica. Acesta poate sa fie confundat cu balastul. Pentur nisip de calitate foarte buna se va utiliza in general nisipul alb-gri de le albiile raurilor, pentru ca acest nisip are particulele rotunjite. Nisipul de pe plaja, chiar daca poate sa fie una dintre cele mai abundente surse, nu se va utiliza in constructii din cauza continutului mare de sare.

Pentru un plus de siguranta, distribuitorul poate sa fie intrebat cu privire la locul de unde provine materialul, insa in cazul balastului si in cazul nisipului este foarte usor de distins despre ce timp de material ar fi vorba tinand cont de culoarea si de finetea particulelor astfel incat sa se poata alege produsul corespunzator. Recomandarea noastra este sa tineti cont de toate detaliile inainte de a plasa o comanda de nisip astfel incat sa evitati eventualele probleme care ar putea sa apara ulterior.