Alegerea celor mai bune echipamente si accesorii electrice

Luand in considerare o instalatie electrica, indiferent de locatia sa sau mai bine spus, de tipul de cladire sau structura in care este integrata, vrem ca aceasta sa fie sigura dar si eficienta, fapt pentru care alegem in constructia sa cele mai bune produse. Preturile nu sunt deloc mici insa, dat fiind faptul ca nu poate fi inlocuita atat de usor si nici cu costuri mici precum si cu mult deranj dar si ca de la o zi la alta, consumatorii se pot schimba, este bine sa realizam inca din start un sistem cat mai bun.

Elementele compomente ale unei instalatii electrice sunt foarte diverse si fiecare are un rol bine definit, de la conducerea curentului electric, amplificarea sau diminuarea acestuia pana la pornirea sau oprirea anumitor consumatori, echipamente de siguranta, comanda si control si multe altele. Exista de asemenea si elemente pentru care nu este nevoie de prezenta unui instalator astfel incat sa le montam ci o putem face chiar noi, rapid, simplu si sigur. Astfel, accesorii precum intrerupator, prize, corpuri de iluminat pot fi instalate de oricine, luandu-si desigur, masurile de siguranta necesare.

Echipamentele electrice sunt dispozitive care sunt folosite pentru a produce, distribui sau utiliza energie electrica. Acestea sunt esentiale pentru o mare varietate de activitati, inclusiv iluminarea, incalzirea, racirea, alimentarea aparatelor electrocasnice si a altor dispozitive.

Exemple de echipamente electrice comune includ:

 • Prize si intrerupatoare: acestea sunt utilizate pentru a controla alimentarea electrica a dispozitivelor si aparatelor electrice.
 • Cabluri si conductori: acestea sunt utilizate pentru a transporta curentul electric de la sursa la dispozitivele care il utilizeaza.
 • Transformatoare: acestea sunt utilizate pentru a reduce sau a creste tensiunea curentului electric.
 • Generatoare: acestea sunt utilizate pentru a produce curent electric prin utilizarea unor surse de energie, cum ar fi combustibili fosili, hidrogen sau energie solara.
 • Panouri solare: acestea sunt utilizate pentru a capta energia solara si a o transforma in curent electric.
 • Invertor: acestea sunt utilizate pentru a transforma curentul alternativ in curent continuu sau invers.
 • Baterii: acestea sunt utilizate pentru a stoca energia electrica pentru utilizare ulterioara.

Echipamentele electrice sunt utilizate in multe domenii, inclusiv constructii, industrie, servicii publice si uz casnic. Este important sa se respecte toate normele de siguranta in timpul utilizarii acestor dispozitive, deoarece curentul electric poate fi periculos daca nu este manevrat corect. De asemenea, este important sa se intretina echipamentele electrice in mod adecvat pentru a se asigura ca functioneaza in mod corespunzator si in siguranta.

Putem observa asadar ca, in cele mai multe cazuri, prizele si intreruptoarele sunt situate in aceeasi categorie sau cu alte cuvinte, sunt considerate a fi asemanatoare.

De-a lungul anilor, aceste doua echipamente s-au dezvoltat semnificativ, oferind posibilitatea de a incarca sau actiona mult mai multe dispozitive, intr-un mod mult mai eficient. Vorbim in ziua de azi chiar si de multe echipamente electrice inteligente, ce contin diversi senzori, sisteme de siguranta, control, conexiuni wireless sau prin diverse aplicatii, avand astfel posibilitatea de a le controla de pe un smartphone sau computer.

Prizele sunt dispozitive electrice care sunt utilizate pentru a conecta aparatele electrice la sursa de curent electric. Acestea sunt comune in aproape toate locurile de locuit si de munca si sunt esentiale pentru a ne permite sa utilizam aparatele electrice si dispozitivele care ne fac viata mai usoara si mai confortabila.

Exista mai multe tipuri de prize, inclusiv:

 • Prize pentru curent alternativ: acestea sunt cele mai comune prize si sunt utilizate pentru a alimenta majoritatea aparatelor electrice.
 • Prize pentru curent continuu: acestea sunt mai putin frecvente si sunt utilizate pentru a alimenta dispozitive care necesita curent continuu, cum ar fi aparatele de ras sau de indreptat parul.
 • Prize pentru telecomunicatii: acestea sunt utilizate pentru a conecta dispozitive de telecomunicatii, cum ar fi telefoanele, modemurile sau routerele.
 • Prize pentru incarcarea dispozitivelor mobile: acestea sunt utilizate pentru a incarca dispozitive mobile, cum ar fi telefoanele inteligente, tabletele si laptopurile.

Este important sa se respecte toate normele de siguranta in timpul utilizarii prizei si a aparatelor electrice conectate la ea. De exemplu, este important sa nu suprasolicitati o priza prin conectarea prea multor aparate la ea si sa nu utilizati un aparat care nu este potrivit pentru tensiunea curentului electric din zona in care locuiti. De asemenea, este important sa intretineti prizele in mod adecvat si sa le inlocuiti daca sunt defecte sau daca au fost utilizate in mod excesiv.

Alternativ, avem si mai multe tipuri de intrerupatoare, dupa cum urmeaza:

 • Intrerupatoare simple: acestea sunt cele mai simple si sunt utilizate pentru a controla alimentarea electrica a unui singur dispozitiv sau circuit.
 • Intrerupatoare multiple: acestea sunt utilizate pentru a controla alimentarea electrica a mai multor dispozitive sau circuite prin intermediul unui singur comutator.
 • Intrerupatoare cu intarziere: acestea sunt utilizate pentru a intrerupe alimentarea electrica dupa o perioada de timp specificata, de obicei pentru a permite dispozitivelor sa se opreasca in mod corespunzator.
 • Intrerupatoare de siguranta: acestea sunt utilizate pentru a intrerupe alimentarea electrica in caz de anomalie sau de sursa de pericol, cum ar fi supratensiunea sau scurtcircuitul.

Ca si in cazul prizelor, si in instalarea intrerupatoarelor este necesar sa respectam masurile de siguranta adecvate astfel incat sa nu avem probleme sau sa ne punem viata in pericol.

Alegand astfel aparate si echipamente electrice de calitate, obtinem sisteme eficiente si sigure.