Plantele din care sunt extrase aceste seminte nu sunt manipulate genetic sau tratate cu produse fitosanitare de sinteza chimica (ingrasaminte, pesticide). La fel, nici planta care le produce nu trebuie sa provina dintr-o samanta OMG. In caz contrar, semintele sale nu pot fi considerate organice.
Pe scurt, semintele organice provin din plante cultivate cu tehnici de agricultura durabila. Si sunt produse fara substante chimice nocive pentru mediu. Obtinerea semintelor organice de calitate nu este dificila. Dar este un proces progresiv care necesita timp. Semintele organice trebuie sa reziste in mod natural daunatorilor si bolilor. Pentru aceasta se cultiva seminte legume Esenzi de diferite origini. Si cele mai bune culturi sunt selectate treptat. Adica procesul de selectie naturala este stimulat si accelerat.
Alegand semintele din cele mai sanatoase si rezistente plante, viitoarele plante sunt incurajate sa aiba cele mai bune gene posibile. Acum, se face natural. Si nu intr-un laborator cu tehnici de inginerie genetica. Astfel, pot rezista insectelor daunatoare si altor atacuri fara a fi nevoie de substante chimice.
Dupa mai multe cicluri de selectie, plantele incep sa se adapteze la mediu. Ca urmare, sunt dezvoltate exemplare din ce in ce mai robuste. Cei care practica agricultura durabila cunosc bine aceasta practica. Intr-adevar, aceasta tehnica ajuta la conservarea biodiversitatii si a patrimoniului genetic si autohton al fiecarei regiuni.
Avantajele semintelor organice:
Care sunt avantajele semintelor organice? In primul rand nu dauneaza terenului si nici nu pun in pericol patrimoniul genetic al zonei, intrucat nu introduc seminte manipulate genetic.
In al doilea rand, deoarece aceste seminte sustin in mod natural daunatorii, se poate renunta la pesticide, ingrasaminte si alte produse fitosanitare non-ecologice. Ingrasamintele chimice si pesticidele nu afecteaza doar flora si fauna ecosistemului, ci si sanatatea oamenilor.
Al treilea avantaj al semintelor organice este mai subiectiv. In multe cazuri, fructele obtinute din plante biologice au un gust si un miros mai bun. Astfel, calitatile sale organoleptice le-ar putea depasi pe cele ale plantelor modificate genetic.
De fapt, in multe soiuri comerciale prevaleaza alte criterii. De exemplu: conservarea fructelor de la recoltare la supermarket. De dragul acestei rezistente, aroma si savoarea pot fi sacrificate daca este necesar. In al patrulea rand, nu este de mirare ca proprietatile nutritionale ale fructelor, legumelor si legumelor organice sunt, de asemenea, superioare. Este obisnuit ca alimentele organice sa aiba mai multe vitamine si antioxidanti decat cele neecologice.
In cele din urma, si cel mai important, aceste seminte le permit fermierilor sa fie autosuficienti. Este foarte comun ca semintele neecologice sa nu produca plante fertile.
Prin urmare, rezervand o parte din recolta (bio) si selectand semintele pentru urmatoarea cultura, fermierul evita sa fie nevoit sa cumpere seminte in fiecare an. Cu o samanta veti avea mai multe posibilitati de a alege intre caracteristici specifice precum marimea fructelor, aspectul, perioada de inflorire si rezistenta la boli. Plantele crescute din seminte sunt de obicei mai puternice si produc cu usurinta o recolta mare. Acest lucru se datoreaza primei radacini care creste din samanta si este plasata in sol la o adancime buna.
Ce avantaje pot oferi plantele care sunt semanate prin samanta sau cele care, dimpotriva, sunt insamantate cu butasi? Daca incepeti sa cresteti unele exemplare cu seminte, trebuie sa aveti in vedere ca ulterior va trebui sa transplantati si sa le pregatiti inainte de a fi scoase afara.
Alte plante care sunt in aer liber merg direct la pamant. Sa analizam care sunt avantajele plantei cu seminte in culturi:
Cu o samanta ai mai multe posibilitati de a alege intre caracteristicile specifice speciei. Printre aceste caracteristici avem marimea fructului, aspectul, perioada de inflorire si rezistenta la boli.
Plantele crescute din seminte sunt de obicei mai puternice si produc cu usurinta o recolta mare.
Radacinile sale sunt plasate la o adancime mai buna, astfel incat sa fie capabil sa capteze mai bine nutrientii si sa creasca mai mult.
Asa cum plantarea cu seminte poate avea anumite avantaje, are si unele dezavantaje. Acestea sunt urmatoarele:
Daca incepeti cu o samanta, trebuie mai intai sa finalizati procesul de germinare. Toate acestea fac ca fructele sa dureze mai mult sa ajunga.
Rata de germinare a tuturor semintelor nu este mare. Unele seminte semanate care nu vor germina niciodata. Semintele mai vechi sau prost conservate cresc mai incet.
Sa manancati mai multe fructe si legume proaspete este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti face pentru a ramane sanatosi. Cand cresc in curtea voastra, nu le tputea rezista, iar continutul lor de vitamine va fi la cel mai inalt nivel pe masura ce le musti direct din gradina.
Parinti, luati aminte: un studiu a constatat ca prescolarii carora li se serveau aproape intotdeauna produse de casa aveau de doua ori mai multe sanse sa manance cinci portii de fructe si legume pe zi, mai bine decat copiii care au mancat rar sau niciodata produse de casa. Un pachet de seminte costa putin, iar daca cumparati o specii nehibride, puteti salva semintele de la cei mai buni cultivatori, le puteti usca si le puteti folosi anul viitor. Daca invatati sa te uscati, puteti fie sa pastrati recolta de vara, fie de toamna, deci va veti putea hrani chiar si atunci cand sezonul de vegetatie s-a incheiat.
Gradinaritul ajuta planeta in multe feluri. Daca va cultivati alimentele organic, fara pesticide sau erbicide, folosirea ingrasamintelor organice va economisi pamantul de povara poluarii inutile a aerului si a apei, de exemplu.
Veti reduce, de asemenea, utilizarea combustibililor fosili si poluarea rezultata din transportul produselor proaspete din intreaga lume cu avioane si camioane frigorifice catre supermarketul local.